Lihkku beivviin! | Gratulerer med dagen!

I rammeplanen for barnehagen står det at barnehagen skal bidra til at barna blir kjent med at samene er Norges urfolk, og får kjennskap til samisk kultur. 6. februar er samenes nasjonaldag, en dag vi markerer hvert år.

 

Mosebarna startet dagen med utelek i snøhaugen og på lekeplassen, før det var tid for samling. Vi pratet om samene, at de er et urfolk og hvorfor vi markerer samenes nasjonaldag i barnehagen. 

 

Barna syns det var kjempespennende å høre om samene og satt med store øyne mens Mirsada fortalte. Vi fikk se bilder av samekofte og pratet om at det er en festdrakt, men at samene også har hverdagskofter. Koftene er ofte i de samme fargene som er i flagget. Sirkelsen i flagget symboliserer månen og sola, mens de fire fargene symboliserer de fire landene samene bor i; Norge, Sverige, Finland og Russland. 

Et av mosebarna kunne fortelle resten av oss at i gamledager fikk ikke samene prate språket sitt, de fikk ikke synge joik eller tromme på trommer. De syns resten av mosebarna var skikkelig dårlig gjort, men heldivis er det ikke sånn lenger!

Etterpå fikk vi kjenne på et reinsdyrsgevir og da kjente barna med ansiktet, for det var litt kaldt og barna ville helst beholde vottene på. 

Etterpå skulle mosebarna prøve å fange reinsdyr. Det var først reinsdyret Matias de prøve å fange med lassoen, men det var ikke så lett. Alle prøvde flere ganger, men han kom seg unna hver gang. Etterpå var det Mirsada som fikk være reinsdyr, og hun var like vanskelig å fange. Til slutt satte vi geviret på en stol og de som ville øve mer fikk det. 

   

Da vi kom inn til lunsj hadde Vettene bakt deilig Gáhkku til oss, som er et samisk brød. Det smakte kjempegodt og alle spiste seg gode og mette.

 

Etter at vi hadde lekt litt, var det til for å legge seg ned på teppe å slappe av. Vi lagde nordlys på tak i storesal og slappet av til joik. Mosebarna syns joik var kjempefint å høre på. De kunne ikke skjønner hvorfor samene ikke fikk lov å joike i gamledager, når det er så fint å høre på! 

   

Etterpå pratet vi litt mer om det vi lærte i samling ute. Vi fikk også se og kjenne på en liten utgave av en lavvo og se en dukke med samekofte på. 

  

Selv om vi har pratet mye om samenes kultur og tradisjon i dag, var det også viktig for oss å lære barna at de fleste samer i dag har helt vanlige jobber og har på seg helt vanlige klær i hverdagen.

   

Vi avsluttet en kjempefin og innholdrik dag med å lage vakre nordlysbilder. Bare se så fine de ble!